10/05/2013

OATMEAL COOKIES WITH CRANBERRIES, WHITE CHOCOLATE AND NUTS

Jestem niczym ciasteczkowy potwór, ale poza zjedzeniem pofatygowałam się jeszcze owe ciasteczka zrobić ;). Co dla mnie jest akurat czystą przyjemnością, bo kocham piec i gotować. Dzisiaj mam dla was właśnie kruche owsiane pyszności z suszoną żurawiną, białą czekoladą i orzechami. Ciasteczka zdrowe, a jeśli zredukować cukier do zera to można nawet rzec dietetyczne :). W tej wersji lubię je najbardziej, jednak możecie je dowolnie modyfikować, zamienić żurawinę na rodzynki, czy białą czekoladę na ciemną, a może dodać trochę migdałów? Możliwości jest bardzo wiele, wszystko zależy od was. Ja podaję wam przepis z moimi ulubionymi bakaliami, ale podstawowe składniki i proporcje są te same, więc możecie puścić wodze fantazji. A jest to przepis w wykonaniu bardzo prostu, także, do roboty!

składniki:
1/2 szklanki cukru, 115 g masła, dwa jajka, pół opakowania cukru waniliowego, 2 łyżeczki cynamonu,  łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka mąki, szczypta soli, szklanka płatków owsianych, 100 g suszonej żurawiny, 100 g białej czekolady, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jajka i dobrze ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon i wszystko razem mieszamy. Następnie wsypujemy płatki owsiane, żurawinę, pokrojona na małe kawałki czekoladę i posiekane orzechy i mieszamy do połączenia składników z masą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Z ciasta formujemy kuleczki nieco większe niż orzech włoski ( warto przy tym zmoczyć ręce, aby ciasto się do nich nie przyklejało) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Pieczemy 10-15 min, aż się zarumienią. Warto je obserwować i sprawdzać, bo czas pieczenia zależy oczywiście od piekarnika, a także od wielkości ciasteczek. Studzimy i pałaszujemy, ze szklanką mleka czy herbaty. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz