9/26/2013

PLUM CAKE

Na chłodne i deszczowe jesienne wieczory jest wg mnie jedna rada, a mianowicie ciepłe skarpety, koc, kubek herbaty i dobry film, albo książka. Ale czymże byłaby herbata bez czegoś na zagryzkę ;)? Otóż to! Tu wkraczam ja i oferuję wam do tego zestawu pyszniaste i bajecznie proste do zrobienia ciasto ze śliwkami. Niby taki drobiazg, a może niesamowicie ucieszyć i rozjaśnić pochmurny dzień. Także miłośników takich rozwiązać zapraszam do kuchni!

składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki śmietany 18%,  5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 opakowania cukru waniliowego, szczypta soli, ok. 800 g śliwek, cukier puder do posypania, tłuszcz do wysmarowania formy

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka, dalej ubijając. Na koniec dodajemy po jednej łyżce śmietanę i delikatnie mieszamy. Do masy wsypujemy, także stopniowo, przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach, bądź mieszamy drewnianą łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i dzielimy owoce na połówki i wyjmujemy pestki. Ciasto wylewamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Na wierzchu układamy gęsto owoce i pieczemy ok. 45 min. Po upieczeniu czekamy, aż ciasto trochę ostygnie, ale tylko trochę, bo wiadomo, że świeżutkie i cieplutkie jest najlepsze ;) posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz